Snabb, snabbare, T6an

Som ni vet så fick jag punka för några dagar sedan som vi lagade två gånger innan jag lyckades köpa nya däck. Det som är så kul med att få punktering är att man i regel inte bara måste byta ett av däcken utan minst två. Eftersom däcken slits när man kör och om man har kommit ned en bit i gummit så har så klart hela däckets omkrets och diameter minskat. Om man då sätter på ett nytt däck på ena sidan och behåller det gamla däcket på andra sidan så kommer bilen att gå snett och det är heller inte optimalt att ha olika bra grepp på de två hjulen. Resultatet blir då att man ofta får byta båda fram- eller bakdäcken, beroende på om man fått punka fram eller bak. I mitt fall var det ena framhjulet så jag fick byta båda framhjulen. Problemet då är att det blir olika grepp fram och bak och det är inte heller bra även om det kanske inte är hela världen. Men eftersom mina bakdäck var ganska slitna, långt ifrån icke godkända, men ändå ganska slitna, så fick jag byta alla fyra däck. Lågprofildäck på stora fäljar är inte billigt så jag har nu suttit och vinkat farväl till drygt 10,000 kr.

Mitt i alla detta elände har jag dock lite goda nyheter. Min bil är jättesnabb. Jag funderar på att göra den ännu snabbare. Jag har i dagsläget Steg 1 från BSR på bilen och funderar på om det är dags att göra något mer. Det kan visserligen bli ordentligt dyrt men jag är väldigt sugen att faktiskt byta till en större turbo. Att bara köpa en ny turbo kostar en hel del men sen också att sätta dit den är inte gratis. Det är heller inte något man så lätt kan göra själv. Ett annat problem är att det är möjligt att jag eventuellt kommer behöva byta växellåda också i så fall eftersom det finns risk att det blir lite för mycket kraft för den stackars originallådan. Men det återstår att se. Tänker ju inte byta något i onödan direkt.

Bilen kommer också att bli lite mer svårkörd. Det tar lite längre tid för en större turbo att bygga upp laddtrycket och det gör att den kommer bli svagare på låga varv men sen när man passerat 2000 varv eller något sådant så kommer den att få enormt många fler hästkrafter väldigt fort. Så det kan bli lite ryckigt och sånt innan man vant sig. Men fan så snabbt det blir!